Opdrachten | Eigen werk

 

English | Nederlands
Haverstraat 67
3511NB Utrecht
06 19338431
info@fuscofilms.nl


Fusco Films
Porajmos

Regie, Scenario: Erik Fusco
Camera, Geluid, Montage: Arlo Laibowitz
Coproducent: Tuindorp Films HaarlemSynopsis

Een vertederende blik op de belevingswereld van een tiener tussen twee culturen. De 16-jarige Maira maakt vooral graag lol met vriendinnen. Tot ze op een dag mee mag naar Auschwitz. Wat betekent herdenken voor een Nederlands Sinto-meisje?

In Nederland leven zo’n 6000 Sinti en Roma, ook wel zigeuners genoemd. Van hen kwam ongeveer de helft in de afgelopen twintig jaar uit het Oosten van Europa naar Nederland. Maar er zijn ook Sinti en Roma die al generaties lang in Nederland verblijven. Maira Weiss is een meisje uit deze oudere gemeenschap.

Via Maira duiken we in de grillige belevingswereld van een in Nederland geboren en getogen zigeunermeisje. Net als bij veel tieners met een niet-Nederlandse achtergrond zit haar ontluikende identiteit vol tegenstrijdigheden: “Ik heb jarenlang op een kamp gewoond, maar dat vind ik niet typisch voor zigeuners. Ik voel me meer Sinti dan Nederlander, maar wat dat betekent? We hebben andere regels, maar daar houdt ik me niet echt aan…”
 
En wat weet Maira eigenlijk van Porajmos, de Holocaust van Sinti en Roma? Vlak voor de herdenkingsreis naar Auschwitz is ze er nauwelijks mee bezig. Ze heeft niet het gevoel dichter bij de oorlog te staan door wat haar familie toen is aangedaan. Zal door het bezoek aan Auschwitz de vervolging van ‘haar’ mensen dichterbij komen?

Porajmos gaat over het ontdekken en uitdragen van je identiteit en over opgroeien in een niet-Nederlands gezin. Bovendien maakt Porajmos een ernstig onderwerp geschikt voor jongeren door het te verpakken in een vlotte vertelling over een stoere tiener.

Culturele contrasten bij tieners zoals Maira worden in Porajmos verbeeld via vermenging van totaal verschillende ervaringen. Hondenfotograaf, discotheek en een bezoek aan Auschwitz krijgen allemaal een plekje in de belevingswereld van een Nederlands zigeunermeisje.


Festivals

- Cronograf International Docfest, Chicinau - Moldavie (15 - 19 mei 2008)
- Mo & Friese Children’s Shortfilmfestival, Hamburg - Duitsland (1 - 8 juni 2008)
- Unabhängiges Filmfest Osnabrück, Osnabruck - Duitsland (8 - 12 oktober 2008)
- Cinekid Screening Club, Amsterdam - Nederland (23 - 26 oktober 2009)
- Mo & Friese at Masda, Natori City - Japan (7 - 8 februari 2009)
- Sprockets International Film Festival For Children, Toronto - Canada (18 - 24 april 2009)
- International Kinder Film Festival at Masda, Natori City - Japan (dec 2009)


Terug
Over Erik Fusco