Opdrachten | Eigen werk

 

English | Nederlands
Haverstraat 67
3511NB Utrecht
06 19338431
info@fuscofilms.nl


Fusco Films
Berries from Brod

Research & Regie:
Erik Fusco
Camera, geluid, montage:
Erik Fusco


Synopsis

Erden moet in het buitenland op zoek naar werk omdat z’n eigen regio niets meer te bieden heeft. Voor vertrek maakt hij nog een laatste tocht door de bergen waarin hij opgroeide. Liefde en verbittering voor een vergeten uithoek van Kosovo.

Wie weet er iets over Goranen? Dit volk woont in het uiterste zuidwesten van Kosovo. Goranen spreken een eigen taal en menen dat hun wortels in Bulgarije liggen. Daar trokken ze lang geleden weg om neer te strijken in het bergachtige grensgebied tussen Albanië en Macedonië. Ze wonen in afgelegen bergdorpjes zoals Brod.

Werk is er niet in Brod. Veel mannen trekken daarom begin september voor tien maanden de grens over. Ook de goedlachse en joviale Erden woonde en werkte jarenlang in Italië. Het liefst zat hij daar nog steeds. Nu hij niet meer de juiste papieren kan krijgen moet hij uitwijken naar Bar in Montenegro. In de zomer keert Erden terug naar vrouw en kind. Zonder het geld dat hij vanuit het buitenland meeneemt komt zijn familie de lange, gure winter niet door. 

Met een aanstekelijk enthousiasme vertelt Erden in gebroken Italiaans over het uitzichtloze bestaan in Brod. Tegelijk kan hij niet anders dan houden van het dorp en de bergen waarin hij opgroeide. Deze akelige en tegelijk oogverblindende omgeving begrijpt hij als geen ander. De wereld is lang niet altijd mooi en gepolijst. Zeker niet voor de Goranen van Kosovo!

Niet alleen Goranen moeten noodgedwongen de grens over trekken op zoek naar werk. Veel Europeanen van buiten de Europese Unie is hetzelfde lot toebedeeld. Hoe kun je blijven houden van de streek of het land waar je vandaan komt als je het er heel moeilijk hebt.

Liefde voor de geboortestreek en verbittering over de staat waarin deze verkeert staan centraal in een documentaire over dagelijkse strijd en balanceren tussen hoop en wanhoop. Maar ook over wonen temidden van schitterende natuur, schapen hoeden op afgelegen bergpassen en over het plukken van de lekkerste bessen die er zijn; bessen uit Brod!Festivals
- Asterfest International Film Festival, Strumica - Macedonie (27 - 31 mei 2009)
- Hamburg International Short Film Festival, Hamburg - Duitsland (2 - 8 juni 2009)
- Hotel Prishtina, Berlijn - Duitsland (24 - 25 juni 2009)
- Parnu International Documentary and Anthropology Film Festival - Estland (5 - 26 juli 2009)
- Dokufest Prizren - Kosovo (3 - 9 augustus 2009)
- Split Film Festival - Kroatie (12 - 19 september 2009)
- ONE WORLD Human Rights Int. Documentary Film Festival - Kosovo (16 - 20 dec 2009)


Prijzen
Asterfest - Macedonie: Special Jury Award "Golden Projector"

Terug
Over Erik Fusco